Kimyasal içerik kullanılmadan tüm üretim sürecinin kontrol ve gözlemine açık ürünler için verilen belgedir.

Organik Tarım Sertifikası

Organik tarım sertifikası nasıl alınır? Organik ürün sertifikası, ürünün üretiminde tohumdan başlar. Herhangi bir kimyasal içerik kullanılmadan üretim sürecinde üretilen ürünler için tüm üretim sürecinin kontrol ve gözlemine açık olan belgedir. Organik Tarım Sertifikası Nedir? Ayrıntılara hızlıca bir göz atalım. Organik tarım sistemi oldukça kapsamlı ve detaylı bir inceleme ve sertifikasyon sürecinden geçmektedir. Organik ürün sertifikası, üretimde herhangi bir kimyasal içerik kullanılmadan, ürün üretiminde tohumdan başlar; Üretim sürecinin kontrol ve gözlemine açık olan ürün için verilen belgedir. Ürünler organik kriterleri başarıyla geçtikten sonra organik tarım sertifikası alabilirler. 

Organik ürün sertifikası almak isteyen üreticinin uluslararası standardı karşılaması gerekmektedir. Organik üretim, yerel kaynaklara ve çiftlik faaliyetlerine dayalı bir üretim sistemidir. Diğer üretim faaliyetlerinden farklı olarak sistem, yetiştirilen ve hazır ürünü kontrol etmek yerine tüm üretim sürecini kontrol eder. Bu kriterler Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) tarafından belirlenmiştir. Bu kriterleri sağlıyorsanız organik tarım sertifikası alabilirsiniz.

Sertifika Nasıl Alınır?

Organik tarım belgesini alınabilmesi için;

  • Organik tohum kullanılmalı
  • Doğal olmayan tarım ilaçları olmamalı
  • GDO ve GMO içerek ürünler olmamalı
  • Kimyasal madde içeren gübre kullanılmamalı
  • Hormon içeren ilaç gübre su kullanımı olmamalı
  • Toprak yapısında zararlı ve kimyasal bileşen olmamalı
  • Toprakta verimliliği için toprağa rotasyon uygulanmalı
  • Organik tohum bulunamadığı taktirde ilaçlanmamış tohum kullanılmalı
  • Herhangi bir kimyasal maddenin bulaşabileceği bir alanda depolanmamalı

Organik Tarım Sertifikası Süreçleri

Organik tarım sertifikası alım süreçleri hammadde (tohum) imalat, ambalaj, dağıtım ve son ürüne kadar birçok süreci kontrolünü kapsamaktadır. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz kriterler doğrultusunda ürettiğiniz veya üretmeyi düşündüğünüz, toprak ve tarla alanı için; Tarım Bakanlığı'nın yetkilendirmiş olduğu yetkili sertifika firması ile görüşmeniz gerekir. Başvuru sonrasında sertifika firmasından gelen görevlilerin; tarlanız veya toprağınızın kontrolü sırasında belge almak istediğiniz ürün ve toprağınızdan numune teslim etmeniz gerekmektedir.

Üretici firma yetkili olan sertifika firmasına numune ürün tedarik etmelidir.

Bu aşamada üretim tesisleri, üretim aşamaları ve diğer unsurlar kontrol edilmektedir. Numune ürünün laboratuvar ortamında testlerden geçirilmesi, analizlerin ve değerlendirmelerinin yapılması onay öncesi son aşamadır. Yapılan tüm test ve analizler uluslararası standartlar çerçevesinde gerçekleştirilecektir. Bu uygulamaların sonucunda ise uygun bulunan ürünler için organik ürün belgesi verilecektir. Türkiye'de, bir kontrol ve sertifikasyon kuruluşunun; organik ürün sertifikası verme yetkisine sahip olabilmesi için o kuruluşun Tarım ve Orman Bakanlığından onay alması gerekir.

Türkiye'de gerekli izinleri almış ve yönetmelikte belirtilen özelliklere haiz birçok kontrol ve sertifikasyon kuruluşu bulunmaktadır. Bu sertifikasyon kuruluşları organik ürün üreticilerini ziyaret ederek anket formları ve haritalardan oluşan formlar hazırlayıp üreticileri bilgilendirmektedir. Kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarının, hazırladığı bu formlar üreticilere verilmeden önce Tarım ve Orman Bakanlığının onayından geçmektedir. Organik ürün sertifikası veren kuruluşlar; organik ürün üreticisini organik ürün sezonu başladığı andan itibaren düzenli olarak yılda 2 kez ziyaret etmektedir. Gerekli bir durum ortaya çıktığı hallerde toprak ve üründen numune alınarak ve analiz edilmektedir.

Web Sitesi: www.tarladayiz.com

Bir Yorum Bırakın

Daha yeni Daha eski